Maak Plaats
Hogeschool Inholland in samenwerking met Gouden Haas
Hoe kunnen we uit onze menselijke arrogantie ten opzichte van de natuur stappen? Vanuit deze vraag ontwikkelde filosoof Glenn Albrecht het concept Symbioceen. Een hoopvol antwoord op het huidige antropocentrisme. Een radicaal alternatief.
Onderzoeker An Kramer van Hogeschool Inholland, verbonden aan het lectoraat Design Thinking, verkent deze vraag sinds twee jaar op het Zeeburgereiland, hartje Amsterdam. Nieuwe stedelijke ontwikkelingen, een groene rafelrand en het Oerij komen daar samen. Wat betekent het Symbioceen juist hier, op deze plek?
De volgende onderzoeksstap zet zij samen met Theatergezelschap Gouden Haas en met jou: maker, onderzoeker, betrokken burger, natuurliefhebber, placemaker, onderzoeker, beleidsmedewerker, stedenbouwkundige, kunststudent, ecoloog, docent, activist, ondernemer, filosoof, en jij die je aangesproken voelt.
Kom naar de MAAK PLAATS op zondag 7 april. Een uniek event met online keynote van Glenn Albrecht. Je ontdekt het Symbioceen via verschillende invalshoeken: o.a. hyperlokaal, via de stem van het water en vanuit een indigenous of futuristische bril. In wandelcolleges van architect Donagh Horgan, futuroloog Edwin Gardner en socioloog Ruben Jacobs ontdek je verschillende perspectieven. In workshops van het Baaibuurt Collectief, choreograaf Floor van Leeuwen, bioloog Arita Baaijens, kunstenaar en activist Chihiro Geuzebroek en stadsantropoloog Philippa Collin ga je ermee aan de slag. Tot slot kijken we met elkaar naar de theatervoorstelling Herinner Ons van Gouden Haas, op een speciale locatie.
Bekijk het verslag van de dag van An Kramer hier.
Marieke Nooren
Marieke Nooren (1982) is dramaturg en programmamaker bij het Almeerse theatergezelschap Gouden Haas, dat gespecialiseerd is in projecten, die klimaatproblematiek en onze verhouding tot de natuur als onderwerp hebben. Ze ontwikkelde zo de podcast serie en de beeldende installatie ‘De Groene Kliniek’. Daarin gaat ze samen met klimaatpsychologen en met iedereen in gesprek over avocadoschaamte, natuurrouw en pre-traumatische stress. Daarnaast onderzoekt ze met experience design collectief Polymorf via een VR-ervaring hoe we meer in samenhang met andere levende wezens kunnen gaan leven. Ze bereidt met beeldend kunstenaar Elmo Vermijs een speculatieve rechtszaak voor, waarin bomen voor het eerst eigen rechten krijgen.
Donagh Horgan
Donagh Horgan is een interdisciplinair ontwerper, consultant en academisch onderzoeker die werkt aan duurzame stedelijke omgevingen ter ondersteuning van sociale innovatie en democratische uitwisseling. Hij is momenteel senior onderzoeker bij de onderzoeksgroep New Urban Tourism van Hogeschool Inholland. Zijn onderzoek richt zich op de vraag hoe participatieve instrumenten nieuwe gesprekken kunnen initiëren met belanghebbenden in de stad ten voordele van iedereen.
Volg een wandelcollege van hem waarbij Donagh je meeneemt in de regeneratieve placemaking op het Zeeburgereiland.
Philippa Collin
Philippa Collin is antropoloog, onderzoeker en kunstenaar verbonden aan de Hogeschool Inholland. In deze workshop ga je via een game ervaren wat het symbioceen en biodiversiteit betekent.
Ruben Jacobs
Schrijver en socioloog Ruben Jacobs weet zijn beschouwende blik te combineren met een zeer persoonlijke visie op de wereld. Met kunst en natuur als inspiratiebron deinst hij niet terug om op zoek te gaan naar antwoorden op de vragen die we als mensen – zowel als individu en als samenleving – hebben. Zo ook in zijn boek De eeuw van Felix, een persoonlijk boek over klimaatcrisis en goed (voor)ouderschap. Hiervoor sprak hij diverse mensen vanuit uiteenlopende richtingen, over bruikbare kennis uit heden en verleden. Bij de HKU geeft hij zijn lessen rondom kunst en ecologie vooral buiten, om de antwoorden en inspiratie in de natuur te vinden. Dat gaat hij met ons ook doen. Komt het ook nog eens goed uit dat hij momenteel de opleiding tot IVN Gids volgt! Verwacht een wandeling waarbij je wordt ondergedompeld in de ecologische verbeelding.
Gienke Deuten
Gienke Deuten is regisseur en artistiek leider van theatergezelschap gouden haas. Met Gouden Haas initieert ze voorstellingen podcasts en theatrale interventies op het snijvlak van kunst ecologie en rituelen. Met haar werk onderzoekt ze de emotionele impact die de klimaatcrisis op ons heeft en hoe we kunnen bewegen van egocentrisme naar ecocentrisme.
Glenn Albrecht
Glenn Albrecht is een Australisch filosoof, universitair docent, en milieu-activist. Hij is vooral geïnteresseerd in de relatie tussen het ecosysteem en de menselijke gezondheid. In zijn onderzoeken introduceerde hij verschillende nieuwe woorden, zoals endemofilie, terrafurie, solastalgie en symbioceen. Zijn huidige grote onderzoeksinteresse, de positieve en negatieve psychologische, emotionele en culturele relaties die mensen moeten plaatsen en de transformatie ervan is er een die hem een internationaal onderzoeksprofiel oplevert.
Tijdens MAAK PLAATS geeft Glenn Albrecht de online keynote.
Floor van Leeuwen
Floor van Leeuwen is choreograaf, onderzoeker en performer. Hen benadert en onderzoekt de omgeving vanuit beweging. Hoe voel je de omgeving in je lichaam? In deze workshop ga je samen bewegend in een zwerm de ruimte van Zeeburgereiland en alles wat daar leeft ontdekken.
Tommie Freke
Tommie Freke is werkzaam als muzikant en componist/theatermaker. Hij musiceerde, componeerde en speelde oa. met Dogtroep, Het 5e Kwartier, Fort van de Verbeelding en De Veenfabriek. Tommie geeft muzikale workshops waarin samenkomst en harmonie een grote rol spelen. Iedereen kan muziek maken en net als in de natuur vindt iedereen zijn plek en draagt bij aan het geheel. Muziek verbind en maakt je blij!
Arita Baaijens
In 2020 initieert Arita Baaijens het filosofisch taalexperiment ‘Taal voor de toekomst, in gesprek met de Noordzee’. Taal laat zien wat we belangrijk vinden en onze woordenschat is karig bedeeld met gevoelswoorden voor natuur en landschap. Eenrichtingsverkeer markeert onze band met de omgeving. Met inzet van een lerende taalmachine en in co-creatie met de Noordzee, woordkunstenaars en publiek verkent het project op succesvolle wijze de contouren van een vernieuwende poëtisch-ecologische taal die uitgaat van relaties. Lees meer op de projectwebsite Taal voor de toekomst.
Het geleerde zet Arita nu in voor een workshop. Het Zeeburgereiland wordt omringd door heel veel water. Het oer-IJ stroomt er nog onderdoor. Hoe kun je de stem van het water mee laten spelen?
Herinner ons
Drie acteurs en een regisseur willen deze verdwijnende soorten eer aan doen en proberen een afscheidsceremonie voor hen te organiseren. Maar ondertussen worstelen ze vooral met de vraag of ze er iets bij voelen.
Wat als we van hen op eenzelfde manier afscheid nemen als van onze eigen dierbaren? Kan je verdriet voelen om dieren die je niet hebt gekend, maar wiens verdwijnen wel invloed heeft op ons voortbestaan? Want alles hangt met elkaar samen. Hoe doe je dat, rouwen om een plant waarvan je het bestaan niet wist? In Herinner Ons zoeken we dit uit, samen met jou. Nu we er nog zijn.
Herinner Ons is een muzikale samenkomst in de openlucht waar een commissie van ecologen, ritueel begeleiders, kunstenaars en een groep pissebedden manieren zoekt uitstervende dieren, planten en natuurlijke fenomenen zoals smeltende gletsjers te gedenken. Een poging tot stilstaan bij wat onopgemerkt verdwijnt. Maar ook bij het wonder van het leven, de (veer)kracht van de natuur en alles wat er nog wél is.
An Kramer
An Kramer is onderzoeker bij Hogeschool Inholland, waar ze verbonden is aan het lectoraat Design Thinking. Sinds twee jaar verkent ze het vraagstuk van het symbioceen op het Zeeburgereiland, hartje Amsterdam. Hier komen nieuwe stedelijke ontwikkelingen, een groene rafelrand, en het Oerij samen. Wat betekent het symbioceen juist hier, op deze plek?
Edwin Gardner
Al wandelend laat Edwin Gardner (Studio Monnik/ de Chrononauten) ons uitzoomen naar de schaal van millennia en hoe onze relatie met de natuur veranderde van toen we nog dieren onder de dieren waren tot het moment dat we de wereld opknipten in natuur en cultuur. En de toekomst in, naar een wereld waarin de natuur niet louter grondstof is, maar een thuis voor alles dat leeft tussen de sterren. Wat komen we tegen? Hoe kunnen we ons dit überhaupt voorstellen?
Van oorsprong architect Edwin Gardner richtte samen met historicus Christiaan Fruneaux Studio Monnik op, omdat ze nieuwsgierig waren naar de contouren van een duurzame en gelijkwaardige samenleving. Hoe zou zo’n samenleving kunnen werken en aanvoelen? En in het verlengde van die vraag: hoe kan je überhaupt op een geloofwaardige manier over de toekomst nadenken?
Het Baaibuurt Collectief
Kunstenaar Marijn van der Eyde vertelt over actiegroep ‘Het Baaibuurt Collectief’. Zij willen het laatste groene stuk en de community van de Baaibuurt op Zeeburgereiland doorontwikkelen tot een symbiotische wijk.
Chihiro Geuzenbroek
De Boliviaanse- Nederlandse kunstenaar, schrijver, trainer en rechtvaardigheidsactivist Chihiro Geuzebroek neemt ons mee in een niet-westerse manier van leven met de natuur. Hoe kunnen we Zeeburgereiland bekijken vanuit Cosmo-visie? Veel inheemse talen kennen niet eens natuur als apart, losstaand begrip omdat de mens onlosmakelijk verbonden is met haar omgeving. Chihiro Geuzebroek is multidisciplinair kunstenaar, schrijver, organisator, trainer met een visie om onze relatie met de aarde en elkaar te herstellen en opnieuw te vertellen. Ze deed dat o.m. voor Stedelijk Museum, Tropenmuseum, Milieudefensie, Greenpeace en project How Forest Think van kunstenaar Elmo Vermijs.