Herinner ons is een muzikale samenkomst in de openlucht waar een commissie van ecologen, ritueel begeleiders, kunstenaars en een groep pissebedden manieren zoekt uitstervende dieren, planten en natuurlijke fenomenen zoals smeltende gletsjers te gedenken. Een poging tot stilstaan bij wat onopgemerkt verdwijnt. Maar ook bij het wonder van het leven, de (veer)kracht van de natuur en alles wat er nog wél is.

Herinner Ons

Een oefening in rouw

De Groene Kliniek - podcast

Podcastmaker Femke Bosma gaat op ‘expeditie uitsterven’: wetenschappers stellen dat we midden in de zesde extinctiegolf zitten. Bij de vijfde, veroorzaakt door een komeet, stierven de dinosauriërs uit. De mens zou zelfs destructiever zijn dan een komeet. Welke dieren en planten zijn we aan het kwijtraken en hoe gaan we daarmee om? Is er zoiets als biodiversiteitsverdriet? Hoe zorgen we ervoor dat we ons daar als mens emotioneel mee verbinden?

Antwoorden vinden op die vragen, dat is de opdracht die Gouden Haas zich stelt. Het theatergezelschap maakt in 2023 naast deze podcast Herinner Ons, een voorstelling over biodiversiteitsverlies. 

Hee jij, tijdreiziger, ben je al lang onderweg? Waar leidt de reis naar toe? Heb je al vermoeide voeten of heb je stevige hoeven om op te staan? Gouden Haas neemt je mee op pad de toekomst in. Ben jij een beetje voorbereid? En wie zijn je medereizigers? Ben je jaloers op hun waterbestendig verenkleed tegen de regen? Of het dikke pantser van die kever tegen de toenemende hitte? Kan jij wel goed zien in het donker?

Verander ons is een interactieve tijdreis op de drempel tussen toekomst en heden. In wat voor wereld wil jij leven? Ga in gesprek over welke vaardigheden jij daarvoor nodig hebt. We passen ons aan. We geven je wijsheid mee uit de natuur. Op weg naar een toekomst waarin mens en natuur meer met elkaar verweven zijn.

Verander ons

De Groene Kliniek - installatie

Last van avocadoschaamte, treintrots, milieumelancholie, eco-woede, of biodiversiteitsverliesverdriet? De theatrale installatie De Groene Kliniek is de eerste fysieke ‘safespace’ ter wereld waar je bij een deskundig team van psychologen terecht kan met je kleine of grote klimaatzorgen.

Heb je ergens last van? Of heb je nergens last van? Ook dan – juist dan- ben je bij De Groene Kliniek aan het goede adres.

ARCHIEF

 

Maak Plaats

Hoe kunnen we uit onze menselijke arrogantie ten opzichte van de natuur stappen? Vanuit deze vraag ontwikkelde filosoof Glenn Albrecht het concept Symbioceen. Een hoopvol antwoord op het huidige antropocentrisme. Een radicaal alternatief.

HINTERLAND

Van vrijdag 7 tot en met zondag 16 oktober 2022 vond in Almere het Lichtkunstfestival ALLUMINOUS plaats. Tijdens een circa twee uur durende route rondom het Weerwater, over de nieuwe Weerwaterbrug en het Floriadeterrein, werden acht kunstwerken getoond welke je op eigen gelegenheid kon bewonderen. Eén van deze lichtkunstwerken was het ontregelende kunstwerk HINTERLAND van Heleen Blanken en Marieke Nooren (Gouden Haas).

Kaapdiegoeiekoop

Na Dijkdrift en Aardappelvreters is Kaapdiegoeiekoop de finale van het oeroperadrieluik Eilanden. Een grootse strandopera die wervelend en woest het einde van een tijdperk bezingt waarin we zonder schaamte eindeloos tevreden konden zijn. In samenwerking met Silbersee, Slagwerk Den Haag en Consensus Vocalis. Te zien op Karavaan festival en Oerol. Zomer 2022.

Mens Boom Dier

Mens Boom Dier is een poëtische en muzikale locatietheatervoorstelling waarin Gouden Haas de natuur een stem geeft en je vanuit verbeelding prikkelt om lineair denken om te buigen naar een circulair bewustzijn, waarin uit elk einde iets nieuws kan ontstaan. In juli 2022 terug op de Floriade.

Aardappelvreters

Een boerenfamilie komt bijeen om de overleden moeder te begraven en de schrale erfenis te verdelen. Een deel van de kinderen is altijd op de aardappelboerderij gebleven, een ander deel heeft zich het verfijnde stadsleven eigen gemaakt. Met het verdelen van de boedel dreigt de familie zelf alleen maar verder verscheurd te raken.

Aardappelvreters gaat over de spanning tussen stad en platteland: de verschillen in landschap, cultuur en levenswijze en is een co-productie met Silbersee en Slagwerk Den Haag. Zomer 2018.

Kopland

Een poëtische en beeldende locatievoorstelling geïnspireerd op de levenslange zoektocht van dichter Rutger Kopland naar de werking van ontroering. Een onverwacht moment dat je overvalt en waarin het lijkt of de wereld heel eventjes haar sluier optrekt en iets van haar geheim blootgeeft. Aan de hand van zijn poëzie dwaalde het publiek door het hoofd van Kopland en werd het meegenomen in het verlangen te begrijpen wat nog onbegrepen is. Zomer 2016.

Rituelen van Hoop

StandLAB Almere vormt een week lang het buitenlokaal van studenten van ArtEZ. Samen met hen gaan we aan de slag met de opdracht “Bedenk nieuwe rituelen voor de toekomstige mens, waarin de natuur centraal staat en die helpen ons wereldbeeld te kantelen van ego-centrisch, naar eco-centrisch.”

Kathedraaldenken

In samenwerking met M. en Collectief Walden strijken we van 25 t/m 27 maart neer in De Groene Kathedraal in Almere Oosterwold. In het decor van Waldens filosofische dinershow Warmte gaan we met buurtbewoners en publiek aan de slag met een oefening in toekomstdenken.

Land Art Weekend 2021

De toekomst van De Groene Kathedraal is een muzikale luisterinstallatie van Gouden Haas i.s.m. Ensemble Black Pencil over het voortbestaan van dit wereldberoemde, maar vergankelijke landschapskunstwerk van Marinus Boezem.

Op 5 en 6 juni te beluisteren tijdens het Land Art Weekend.

Tijdloos

Als kloktijd die je van uur naar uur jaagt? Of als mijmertijd die eindeloos kan duren en je de klok doet vergeten? En de ruimte waar je bent? Is die eindeloos en ben je er een onderdeel van? Heeft het een duidelijk kader, waar jij van losgezongen bent? Deze vragen vormen het filosofische vertrekpunt van theatergezelschap Gouden Haas en muziekensemble Black Pencil voor hun duoresidentie bij StrandLAB. De titel? Tijdloos.

Niet-zo-ver-van-mijn-bedshow

In deze driedelige webserie die we ontwikkelden i.s.m. StrandLAB Almere, gaat Gienke vanuit haar tuin in Oosterwold in gesprek met cultuursocioloog Ruben Jacobs over de vraag ‘Waarom is veranderen zo moeilijk, terwijl we weten wat we anders zouden moeten doen?’